Kendini Tanıma
Kendini Tanıma & Başkasını Anlama & İlişkileri GeliştirmeBorderline (Sınırda) Kişilik
Prof. Dr. Erol Özmen
Borderline kişilik yapısının temel özelliği, kendini ve diğer insanları algılamada tutarsızlıklar göstermedir. Kendileri ve diğer insanlarla ilgili değerlendirmeleri sürekli değişir; bir zaman dünyanın en iyi insanı gibi algıladıkları birini, bir başka zaman dünyanın en kötü insanı gibi algılayabilirler. Bu dalgalanmalar nedeniyle başkaları ile olan ilişkilerinde süreklilik sağlayamazlar.
İnsanları ya bütünüyle iyi ya da bütünüyle kötü olarak değerlendirirler. İnsanların hem iyi hem kötü yanları olabileceğini düşünemezler. Bu değerlendirme tarzları insanlarla olan ilişkisini de belirler. İnsanlara ya hiçbir kötü yönü yokmuş gibi ya da hiçbir iyi yönü yokmuş gibi davranırlar.
Dürtü denetiminde güçlükler yaşarlar. Rasgele cinsel ilişkiye girebilir, öfkelerini denetleyemeyebilirler. Öfke patlamaları olduğunda hem kendilerine hem başkalarına hem çevredeki eşyalara zarar verebilirler.
Diğer insanlarla ilişkilerinde yakınlaşmak ve mesafe koymak arasında bocaladıkları, ne çok yakın oldukları ne de onlardan bütünüyle koptukları görülür. Kolayca hayal kırıklığına kapılırlar. Zaman zaman kendilerini denetleyemedikleri görülür. Sık sık anlamsızlık ve boşluk duyguları yaşar, bu nedenle alkol ve keyif veren maddeler kullanabilir, kendilerini hızlı ve renkli yaşamlara kaptırabilirler. Anlamsızlık ve boşluk duyguları içindeyken içine düştükleri çaresizlik ve yalnızlık duyguları nedeniyle intihar girişiminde bulunabilirler.
Prof. Dr. Erol Özmen
Muayenehane:
Talatpaşa Bulvarı, No: 50, Dora Apt, Kat: 3, Daire: 3, Alsancak, İzmir
Yüz yüze ya da online görüşme randevusu için telefon : 0 542 236 13 54
İlginizi Çekebilecek Yazılar ve Bağlantılar
Geçinilmesi zor insanlarla geçinme sanatı
Mutlu evliliğin sırrı: Sevgi ve saygı
İnatlaşan bir kişi ile nasıl baş edersiniz
Ben haklıyım, kabul et! Hatalı olan sensin.
Sızlanmacı, hiçbir şeyi beğenmeyen bir kişi ile nasıl baş edebilirsiniz
Ego gücü ya da ‘güçlü kişilik’
“En Kötü karar bile kararsızlıktan iyidir”