Bir Sayfa Seçin

Kendini Tanıma

Kendini Tanıma & Başkasını Anlama & İlişkileri Geliştirme

Antisosyal Kişilik / Psikopat / Sosyopat

Prof. Dr. Erol Özmen

Antisosyal kişilik yapısının temel özelliği, toplumun yazılı ve yazılı olmayan kurallarına uymamadır. Antisosyal kişilik yapısına sahip olanlar, yaptıklarının yaratacağı sonuçları ve başkalarına etkilerini pek düşünmezler. İsteklerinin anında olmasını isteyen ve dıştan gelen engellemeleri aşmak için her şeyi yapabilen insanlardır. Öfkelendikleri zaman kontrollerini kaybederek hem kendisine hem başkasına zarar verebilirler. Yaptıkları için bahane ve gerekçeler bulma konusunda ustadırlar, hemen kendileri dışındaki bir şeyi ve başkalarını suçlarlar. Yaptıklarının olası sonuçlarını göremezler, yargılama yetileri yetersizdir. Başkalarına açıkça zarar verdikleri davranışlar sonrasında suçluluk, sorumluluk ve rahatsızlık duymaz, vicdan azabı çekmezler. Yaptıklarından ders almazlar, aynı hatayı birçok kez yinelerler.

Aile içinde ve sosyal gruplarda üzerlerine düşen görevleri yerine getirmez, sorumsuzca davranırlar. Sorumsuz davranışlarının diğer insanların yaşamındaki etkilerini önemsemezler. Diğer insanlarla süreklilik ve belli bir tutarlılık gösteren ilişkiler kuramazlar. Başkalarının da hakları olduğunu düşünemezler ve başkalarının haklarını yok sayarlar.

Diğer insanlarla ilişkilerinde başlangıçta bilgili, yardımsever, cömert, istekli ve canlı görünürler fakat çok fazla zaman geçmeden bir başkasını önemsemeyen, sorumsuz ve dürtüsel doyumu amaçlayan davranışları ortaya çıkar. Kendi çıkarları için çok kolay yalan söyleyebilir, başkasını ya da başkasının isteklerini hiçe sayabilirler. Hiçbir zaman dürüst davranmazlar.

faust 1006394 640 - Antisosyal Kişilik, Psikopat, Sosyopat

 Geçmişte psikopat olarak da adlandırılan bu kişilerin çocukluk çağlarına bakıldığında sıklıkla hayvanlara eziyet ettikleri, evden kaçtıkları, okuldan kaçtıkları, okulda disiplin suçu işledikleri, başkalarının eşyalarına zarar verdikleri ve karakolluk oldukları görülür. Antisosyal kişilik yapısına sahip kişilerde alkol ve keyif verici madde kullanımı sık görülür.

Prof. Dr. Erol Özmen

Muayenehane:
Talatpaşa Bulvarı, No: 50, Dora Apt, Kat: 3, Daire: 3, Alsancak, İzmir
Yüz yüze ya da  online görüşme randevusu için telefon : 0 542 236 13 54

İlginizi Çekebilecek Yazılar ve Bağlantılar