Kendini Tanıma
Kendini Tanıma & Başkasını Anlama & İlişkileri GeliştirmeKendini Tanıma Kılavuzu
Prof. Dr. Erol Özmen
Yönerge:
Kendini tanıma yolculuğu sonu olmayan bir süreçtir. ‘Kendini gözleme’, ‘görüş alma’, ‘kayıt etme’ ve ‘değerlendirme’den oluşur.
Öncelikle insanın kendisi ve başkalarının kendisi ile ilgili gözlemlerini, yorumlarını kayıt etmesini; daha sonra da kayıtların yeni gözlemler ve görüş almalar ile değerlendirmesini gerektirir. Bir insanın kendisini iyi tanıyabilmesi ancak sabırlı, esnek ve hoşgörülü bir yaklaşım ile mümkündür.
Aşağıda size yol gösterici olduğu düşünülerek kendini tanıma yolculuğunuzda kullanabileceğiniz bazı ipuçları verilmiştir. Gerek duyduğunuzda siz de yeni başlıklar ekleyebilirsiniz.
Beden
Fiziksel özellikleriniz: …………… Fiziksel özellikleriniz ile ilgili duygu ve düşünceleriniz: ……………. Beğenip beğenmediğiniz: ……………. Hoşnut olup olmadığınız: ……………. Başkaları sizin fiziksel özellikleriniz hakkında ne düşünüyor: ……………. Fiziksel özellikleriniz günlük yaşamınızı nasıl etkiliyor: …………….- Bedeninizin genel görünümü
- Yüzünüzün görünüşü
- Vücut ağırlığınız
- Boy uzunluğunuz
- Teninizin rengi
Duygu
Yaşadığınız duyguların farkında mısınız ?: ………………………..- “Şu an hangi duyguyu yaşıyorum, bu duyguyu yaşamamın kaynağı ne olabilir?”
- “Yaşadığım duygunun düşündüklerimle bir ilgisi var mı?”
- “Yaşadığım duygunun çevremdekilerle bir ilgisi var mı?”
- “Çatışma sırasında ne tür duygular yaşıyorum?”
- “Duygularım beni nasıl yönlendiriyor?”
Düşünce
Aklınızdan neler geçiyor?: ……………… Neden böyle düşünüyorsunuz?: ………………..- “Şu an ne düşünüyorum, böyle düşünmemin kaynağı ne olabilir?”
- “Şu an yaşadığım duygular düşündüklerimi etkiliyor mu?”
Davranış
Yaşadığınız olaylar karşısında nasıl bir davranış göstereceğinizi tahmin edebiliyor musunuz ? Yaşadığınız duygular davranışlarınızı etkiliyor mu ?- “Şu an ben ne yapıyorum?”
- “Neden böyle davranıyorum?”
- “Böyle davranmamın kaynakları neler olabilir?”
İstek ve gereksinimler
O günkü istek ve gereksinimleriniz: ……………… Yaşamdan beklentileriniz: ………………- “Nelerden hoşlanıp nelerden hoşlanmadığınızın farkında mısınız ?“
Amaç ve değerler
Yaşamdaki amaçlarınız: ………………. Ahlaki, etik, sosyal ve bireysel değerleriniz: ………………..Yetenek ve beceriler
Yetenekleriniz, becerileriniz: …………….. Güçlü ve zayıf yönleriniz: ………………- “Neyi bilip neyi bilmediğinizin farkında mısınız?“
- “Neyi yapıp neyi yapamayacağınızı biliyor musunuz?“
Sosyal çevre
İnsanlarla ilişki kurma biçiminiz: ……………. İçinde bulunduğunuz sosyal çevreyi ve sosyal çevreniz içindeki rolünüz: ……………. Sosyal çevrenizden kaynaklanan güçleriniz: …………….Kişilik Özellikleriniz
Nasıl bir insansınız: ……………… Başa çıkma stratejileriniz ve baş etme gücünüz: ……………… Çatışma çözme biçiminiz: ………………- “Çatışma çözme biçiminiz yaşadığınız duygulardan ne kadar etkileniyor?“
- “Çatışmadan kaçınan bir kişi misiniz?“
- “Ne olursa olsun çatışmayı kazanmak mı istersiniz?“
- “Uzlaşmacı mısınız?“
- “Ödün verebilir misiniz?“
İlginizi Çekebilecek Yazılar ve Bağlantılar
Geçinilmesi zor insanlarla geçinme sanatı
Mutlu evliliğin sırrı: Sevgi ve saygı
İnatlaşan bir kişi ile nasıl baş edersiniz
Ben haklıyım, kabul et! Hatalı olan sensin.
Sızlanmacı, hiçbir şeyi beğenmeyen bir kişi ile nasıl baş edebilirsiniz
Ego gücü ya da ‘güçlü kişilik’
“En Kötü karar bile kararsızlıktan iyidir”